Krijtbordenservice
 

Walnoteninkt zelf maken

zelfgemaakte walnoteninkt voor kalligrafie

Kalligraferen is heerlijk. Om beter te worden moet je flink oefenen en dat is heel rustgevend, heel mindful. Het is ook heel handig om veel uit te proberen met verschillende inkten en nibs (de schrijfpuntjes van de pen). De materialen bepalen heel veel van de uitstraling van een bepaald kalligrafiewerkstuk. Ik mag graag een beetje experimenteren en met een walnotenboom in de tuin is het natuurlijk leuk om zelf een walnoteninkt te maken. Dat maak je van de schillen van de walnoten die je nu nog kunt vinden. De inkt is het beste vergelijkbaar met bruine waterverf, dus je kunt een penseel gebruik maar een een kalligrafeerpen gaat ook goed. Gebruik dan wel de arabische gom.

Dit recept van Landleven vond ik op internet en heb ik gevolgd.

DIT HEB JE NODIG:
walnoten, met rottende bolsters
water
oude roestvrijstalen pan (ca. 5 liter)
oude keukenlepel
afsluitbare glazen (jam)potjes
oude panty of kaas- of theedoek
wegwerphandschoenen
scherp mes
azijn en zeezout
arabische gom


ZO GA JE TE WERK:
Verzamel een flink aantal walnoten met rottende bolsters. Verwijder de bolsters met een scherp mes van de noten. Vul een oude roestvrijstalen (soep)pan van ongeveer vijf liter voor een derde met de bolsters en eventueel een paar noten. Voeg water toe, totdat de massa net onder staat. Breng op hoog vuur aan de kook, draai het vuur daarna terug tot het water net aan de kook blijft. Laat het mengsel één tot twee uur op een laag pitje inkoken tot een gelijkmatig mengsel, terwijl je zo nu en dan roert met een oude lepel. Test desgewenst tijdens het inkoken of de inkt de gewenste concentratie en kleur heeft door een oude kwast in het mengsel te dopen en daarmee een proefpapiertje in te smeren.Voeg een half uur voor het einde van de kooktijd een flinke lepel azijn en een flinke lepel zeezout toe als conserveermiddel. Laat het brouwsel vervolgens afkoelen, haal de noten eruit en zeef het. Giet de inkt over in een schone glazen pot. Kook de potjes uit in kokend water met soda en spoel goed na met kokend water voor je ze gebruikt.

TIPS:
Gebruik alleen oude afgedankte spullen om walnootinkt mee te maken, want de inkt maakt vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.
Draag te allen tijde handschoenen tijdens het maken van de inkt! De kleurstof blijft lang zichtbaar op je vingers en kleding.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Er zitten agressieve, bijtende stoffen in walnootschillen en dus ook in de inkt.
Voeg een beetje Arabische gom toe in een potje inkt; de inkt hecht zich bij gebruik dan beter aan het papier. Arabische gom is een bindbmiddel, verkrijgbaar bij de apotheek, in gespecialiseerde hobbywinkels (schildersbenodigdheden) en via websites voor bakproducten.
Behalve azijn en zeezout zijn ook mintolie, ammoniak en gedenaturiseerde alcohol te gebruiken als conserveermiddel.

 Terug
Geplaatst: 21-09-2018 16:35:41

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

NIEUWSBRIEF.png