Krijtbordenservice

Kleuren of niet kleuren, dat is de vraag

Bij elke krijtbord kun je kiezen tussen gekleurde of alleen witte krijtstiften. Een krijtbord met kleuren valt zeker meer op dan een wit krijtbord. Aan de andere kant kan zo’n krijtbord in een drukke omgeving net iets teveel van het goede zijn en is alleen wit mooier. En het is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Foodillustraties lijken realistischer in kleur, vooral als je niet zo’n goede tekenaar bent.
Teken een cirkel met een ster erop, dan is misschien niet voor iedereen duidelijk wat het voorstelt. Maar maak de cirkel rood en de ster groen, dan weet iedereen: dat is een tomaat.
Als je gekleurde krijtstiften koopt, laat die neonkleuren dan in het schap liggen. Die felle kleuren lijken gauw rommelig en goedkoop, vooral op kleinere krijtborden. Dat is geen wetenschappelijk onderbouwde regel, maar mijn persoonlijke smaak, dat geef ik toe.
Beter kies je voor wit met één andere kleur erbij, rood, goud of koperkleur. Heel chique, vooral in decembermaand.
Gekleurde krijtstiften zijn soms lastiger te verwijderen als witte krijtstiften. Gebruik wat vloeibaar schuurmiddel met de zachte kant (!) van het schuursponsje om hardnekkig kleur te verwijderen. .

Lees verder

Menu op het krijtbord

menu krijtbord

Past het hele menu wel op het krijtbord?’ wordt mij wel eens als gevraagd. Natuurlijk, het past altijd want je kunt altijd kleiner schrijven. De vraag is wel of je het hele menu er wel op moet zetten. Want het moet wel leesbaar blijven natuurlijk. Bovendien is een papieren menukaart veel makkelijker aan te passen - bij veranderingen in aanbod of prijzen - dan een krijtbord.

Het hele menu op het krijtbord is naar mijn mening niet altijd de beste keuze.

Meer weten? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang tips & tricks voor krijtborden in de horeca.

 

Hoe maak ik een krijtbord schoon?

krijtbord schoonmaken

Krijtstift is goed te verwijderen met de witte kant van een rose-wit sponsje (o.a. verkrijgbaar bij de Action) en water, eventueel aangevuld met een scheut azijn. 

Ik krijg vaak vragen over een zwarte afdruk die na uitvegen achterblijft op het vlak. Als dit een zwarte afdruk is kun je die negeren. Als je er gewoon weer overheen schrijft, zie je die zwarte afdruk niet meer. Het nieuwe schrift zal ook weer een zwarte afdruk achterlaten waar je later weer overheen kunt schrijven.

Gekleurde krijtstiften zijn moeilijker te verwijderen dan witte krijtstiften. Gebruik daarvoor zonodig een beetje vloeibaar schuurmiddel. Maar gebruik niet de ruwe kant van het schuursponsje.

Meer tips en tricks over horeca krijtborden ontvang je via de nieuwbrief.

 

 

Gebruik ik beter krijtjes of krijtstiften?

Tips voor horeca krijtborden schrijven

Ik krijg vaak vragen over horecamedewerkers over het gebruik van krijtstiften en krijtborden.

In de horeca worden meestal kunststof krijtborden gebruikt. Ze zijn herkenbaar aan de zijdeglans. Ook stoepborden hebben vrijwel altijd kunststof krijtborden. Ze zijn gemaakt voor wisselende boodschappen. Je kunt er het beste met krijtstift op schrijven.

Krijtborden (of wanden) die met krijtbordverf geschilderd zijn hebben een matte afwerking. Als je hier met krijtstift op schrijft, trekt de krijtstift in de verf en is niet meer te verwijderen. Als je wisselende boodschappen wilt schrijven, gebruik je dus het beste schoolkrijt.

Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke twee weken een nieuwe tip. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Vier verrassende tips voor het schrijven met schoolkrijt

krijtbord tips schoolkrijt

Het is leuk (ik vind fantastisch, maar dat ben ik) om op een bord met schoolkrijt te schrijven. Sommige mensen doen dat voor hun plezier op een krijtwand thuis en sommige mensen doen het dagelijk op hun werk in bijvoorbeeld een restaurant. Dus leuk, maar het is niet altijd makkelijk. Met krijtstift kun je makkelijk strakke lijnen zetten, maar met schoolkrijt is dat een stuk lastiger. En het uitvegen van schoolkrijt zorgt weer voor grijze vlekken op het zwarte bord. Een mooie krijttekening maken of een nette tekst schrijven met schoolkrijt is een grote uitdaging.
Met de volgende vier basistips wordt het schrijven met schoolkrijt een stuk eenvoudiger.
Je kunt ze uitvoeren, voordat je begint met schrijven of tekenen.

Tip 1
Sommige mensen willen het krijtbord heel graag zwart houden (op het krijt na natuurlijk). Ik vind het juist heel rustiek staan als een krijtbord een beetje grijze krijtachtergrond heeft. Het is tenslotte een krijtbord en je mag best zien dat je kunstwerk echt handwerk is waar tijd en moeite aan is besteed. Het gaat er gelukkig niet uitzien als grafische plakletters, daarom is wolkig grijs juist mooi!
Mijn eerste tip is om het krijtbord - voordat je begint te schrijven of te tekenen - helemaal in te krijten met de lange kant van het krijtje. Vervolgens veeg je deze krassen weer uit met een vilten borstel of droge doek. Het krijtbord wordt dan nu wolkig grijs en stoer.
De voordelen hiervan zijn is dat je foutjes nu gerust met de vinger of borstel kunt wegvegen zonder dat er grijze vlekken verschijnen en dat je schaduwen met zwart kunt maken. Over dat laatste later meer.

Lees verder

7 Tips voor namen op enveloppen schrijven

gekalligrafeerde enveloppe

Wie gaat trouwen of een ander feest geeft, verstuurt de uitnodigingen vaak nog per post. De enveloppen moeten dus netjes geschreven worden.

Maar hoe hoort het eigenlijk met de namen?

Hier volgen de 7 beste tips:

Tip 1
Een formele adressering ziet er zo uit:

De heer A. de Vos en mevrouw O. Takke of
De heer en mevrouw De Vos – Takke

Tip 2
Bij ongetrouwde koppels of bij twee getrouwde mensen die elk hun eigen achternaam gebruiken:
De heer A. de Vos en mevrouw O. Takke of
De heer De Vos en mevrouw Takke

Tip 3
Is de achternaam van een van de partners niet bekend? Dan kan als volgt worden geadresseerd:
De heer De Vos en partner

Tip 4.
Te weinig ruimte voor het hele adres? De heer kan vervangen worden door Dhr. en het woord mevrouw door Mevr. of Mw.
Hierboven staan formele adressering, maar mag het wat informeler voor jullie? Dat doe je zo:
Arend de Vos en Olivia Takke of
Arend en Olivia de Vos-Takke

 

Lees verder

Krijtborden voor een keuken

krijtbord kaas cheese

Ik mag steeds vaker krijtborden voor keukens maken. Net zo leuk om te doen als krijtborden voor restaurants of café's. Deze gaan over kaas en koffie, twee favorieten van de opdrachtgevers.

Lees verder

1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [11]

NIEUWSBRIEF.png