Krijtbordenservice
 

Alles over krijtstiften

krijtstiften

Welke krijtstiften kun je het beste gebruiken en hoe ga je ermee om zodat je er lang plezier van hebt? Hier volgt alles wat je wilt weten over krijtstiften.

 
gekleurde krijtstiften

Waar koop je ze?

In elke kantoorboekhandel kun je krijtstiften kopen. Ik koop Posca krijtstiften voor de mooie kleuren. Unichalk en Securit zijn goede regenvaste krijtstiften, dus heel geschikt voor buitenborden.

Dat wil overigens niet zeggen dat andere merken niet goed zijn.

Je kunt alle kleuren kopen, maar wit ligt het meest voor de hand. Wit op zwart geeft het meeste contrast.

 
ronde en beitelpunt

Ronde punt of beitel

Krijtstiften zijn te koop in verschillende diktes. De punt kan rond zijn of met een beitelvorm. Die is niet rond, maar dat is een blokje.

Bij sommige merken kun je de punt eruit halen en omdraaien of extra stiftpunten kopen. Dat is handig voor als de punt door slijtage niet puntig meer is en rafelig is geworden, dan kun je weer even vooruit met een nieuwe punt. Die nieuwe punt kopen heeft alleen zin als er nog veel inkt in de stift zit.

Bij sommige merken kun je de beitelpunt eruit halen en omdraaien en op die manier veranderen naar een ronde punt of andersom.

Neem een dikke beitelstift van minimaal 8 mm voor een stoepbord of een krijtbord groter dan zo’n 40 x 60 cm.

 

Shake it!

Schud met de krijtstift in de lengte van de stift om de inkt los te maken. Luister maar even naar het schudkogeltje. Haal de dop van de stift en druk de punt op een papier totdat de inkt uit de stift komt.
Zet de dop er weer op, zet de stift op kop met de dop naar beneden en laat de inkt rustig door de punt naar beneden vloeien.

Als er te veel inkt is die van de punt afdruipt, maak de punt dan eerst schoon met een doekje of een papiertje. Anders maak je vlekken.

Krijtstiftvlekken in kleding gaan er trouwens gewoon weer uit in de was (schoolbordverf helaas niet).

 
krijtstiftvlekken

Teveel of te weinig inkt

Lekt de krijtstift tijdens het schrijven, dan druk je waarschijnlijk te hard op de punt. Het is niet nodig om op de pen te drukken, ook met hele lichte druk kun je goed schrijven.

Worden de lijnen te grijs, is de punt uitgedroogd. Schud weer met de pen totdat je het schudkogeltje hoort en druk eventueel de punt weer in, totdat er weer inkt uitvloeit.

Ook als je een krijtstift langere tijd niet gebruikt hebt, schud de pen dan voor gebruik, zodat de inkt weer goed loskomt en door de punt naar buiten kan.

Bewaar de krijtstiften liggend en niet in de zon.

 Terug
Geplaatst: 16-09-2021 09:47:37

Reacties

Goedenmorgen kunnen jullie de zwarte borden ook los leveren? A1
Bord is gevallen en daardoor een gat, en door buitengebruik op de markt door water opgebold.( Ik heb de uitvoering met de Mahony omlijsting.) Vr gr Marcel

Reageer

Marcel04-10-2021 06:33

Reactieformulier